HORIZONTAL LAYOUT

A. Kontodimas Architects-HORIZONTAL LAYOUT

Built on a southwestern hill slope of Tinos island, the house enjoys incredible views of the deep blue sea and sky.

The landscape almost completely dictated the location of the building. It lays sheltered from the winds in a tranquil landscaped terrain with planted areas, while the steep mountain drops at the back of the house. The single-storied volumes are juxtaposed in a simple way, which enables breathtaking views of the sea and surrounding islands throughout the house.

The main entrance at the back of the house leads to a courtyard area sheltered from the winds. The airy living room establishes a vantage point, relating to the earth and the element of water in the pool, where the view extends to the sea horizon. The kitchen area has direct access to the outdoor dining pergola and swimming pool, which are sheltered from the elements by a stone wall. The horizontal arrangement of the house is emphasized by a narrow walkway that brings light from one end of the house to the other.

Taking inspiration from the local traditional architecture, the material palette for both the external structure and the interior is defined by natural textures. Several built-in features were incorporated into the architecture of the building, such as the fireplace, the library and the bathtubs, using the traditional technique of cement screed. The volumes’ facades, either whitewashed or stone layered, borrow elements of traditional architecture, redefining their relationship to the land, while offering the comforts of a modern lifestyle.

Publications

EK magazine "Maison de Campagne" 2014
A. Kontodimas Architects-Horizontal Layout-Summer house nestled in the cycladic landscape overlooking the sea horizon-Kontodimas Architects
A. Kontodimas Architects-Horizontal Layout-Contemporary summer house in Tinos view of living room volume and pool-Kontodimas Architects
A. Kontodimas Architects-Horizontal Layout-Stone and whitewashed volumes juxtaposition in moderngreek island summer house-Kontodimas Architects
A. Kontodimas Architects-Horizontal Layout-Summer living room with built-in fireplace and library -Kontodimas Architects
A. Kontodimas Architects-Horizontal Layout-Living room in summer house with sheltered backyard-Kontodimas Architects
A. Kontodimas Architects-Horizontal Layout-Bedroom details in summer house featuring wooden sticks headboard and inspired by tradition wooden ceiling with beams-Kontodimas Architects
A. Kontodimas Architects-Horizontal Layout-Bathroom in summer house featuring whitewashed sculptural elements-Kontodimas Architects
A. Kontodimas Architects-Horizontal Layout-Summer house monochrome wc in earthy cement screed colour-Kontodimas Architects
A. Kontodimas Architects-Horizontal Layout-Summer house white kitchen-Kontodimas Architects
A. Kontodimas Architects-Horizontal Layout-Dining pergola sheltered by masonry walls-Kontodimas Architects
A. Kontodimas Architects-Horizontal Layout-Pool detail with stone wall elements-Kontodimas Architects
A. Kontodimas Architects-Horizontal Layout-Entrance yard sheltered at the back of the summer house between stone layered walls-Kontodimas Architects
A. Kontodimas Architects-Horizontal Layout-Volumes juxtaposition combining stone and white plasatered informed by local cycladic traditional architecture-Kontodimas Architects
A. Kontodimas Architects-Horizontal Layout-Pool overflowing into the horizon-Kontodimas Architects